Historie

Stap aan
boord

Terug in de tijd

Zonder geschiedenis, geen toekomst. Waar DE ZUID straks een levendige stadswijk is met onder meer woningen, horeca en diverse ondernemers is dat niet altijd zo geweest. Van een kleine, gezellige en enigszins afgelegen arbeiderswijk naar een locatie voor het succesvolle Norfolk Lijn NV bedrijf. Een veerbootmaatschappij die lange tijd haar thuis had op de plek waar nu DE ZUID het gebied van nieuw elan voorziet.

Historie van de Derde Haven

Het Eiland
In 1920 ontstond er op de Scheveningse haven ‘Eiland Vloek’, een gezellige arbeiderswijk met 132 woningen en twee winkels. Een wijk die vernoemd is naar het feit dat er veel gevloekt zou worden. Of dat echt klopt kan niemand zeggen, maar er waren wel allerlei uitdrukkingen. “Pik-eet!” Klonk het soms vrolijk door de vijf straten die het eiland vormden. Het was echter geen vloek, maar de aankondiging voor koffietijd.

Vroeger had Het Eiland geen goede naam. Er werd gezegd dat er alleen maar asociale mensen woonden. Eilanders werden op andere plekken vaak ook vreemd aangekeken. Op Het Eiland zelf bleek de sfeer echter heel anders dan buitenstaanders beschreven. Het bleek een harmonieuze gemeenschap met hardwerkende mensen en veel tijd voor verbinding en gezelligheid. Kinderen werden niet alleen opgevoed door hun eigen moeder, maar ook door buurvrouwen die elkaar met liefde hielpen. Elke familie werd opgevangen en er werd goed voor elkaar gezorgd. Het was ook een prachtige wijk waar vrouwen al sterk geëmancipeerd waren, omdat hun mannen langere tijd weg waren voor de visserij. Zij losten zelf zaken op of gingen werken om voor het gezin te zorgen. De mannen werkten hard op de sleep in de scheepsbouw of in de visserij. Er woonden ook ambtenaren en zelfstandigen. Na de Eerste Wereldoorlog werd Het Eiland opgeleverd aan de beter-verdienende burgers. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de Eilanders moesten vertrekken.

In 1973 werden de laatste woningen op Het Eiland ingeruild voor het succesvolle Norfolk Lijn NV bedrijf. In 2006 vertrok Norfolk naar Vlaardingen en zo verdween de eens zo bruisende plek vol kansen voor ondernemers en vakmanschap.

In 2016 zijn de ontwikkelaars MRP en VORM gestart met de realisatie van een nieuwe wijk: DE ZUID. Zo werd het voormalige Norfolkterrein, aan de Derde Haven van Scheveningen, weer even levendig en ambitieus als vroeger.

Een Nieuwe Wijk

2023, het jaartal waarin jij kunt beslissen om je onderneming te laten zegevieren op het voormalige Eiland. Met 5000 m² aan bedrijfsruimte ziet de toekomst van DE ZUID er zeer positief uit. Want op deze plek heb je al snel de wind in de zeilen. Dat kan haast ook niet anders met deze bijzondere locatie aan de Noordzee. Boven de commerciële units komen luxe appartementen en in het binnengebied grondgebonden herenhuizen. DE ZUID is al deels een prachtige en levendige werk- en woonomgeving met diverse voorzieningen in de buurt. Je neemt je klanten zo mee voor een heerlijke lunch langs het strand of aan de 2e haven. Houd je van een leuke uitdaging? Nodig je relaties uit voor een spectaculaire nieuwjaarsduik of voor andere leuke evenementen die jouw relaties een onvergetelijke dag verzorgen.